четвъртък, 12 ноември 2020 г.

Разширяват "зелената зона" в "Яворов“

До разбирателство стигнаха групите на ГЕРБ и "Демократична България" в Столичния общински съвет относно приемането промени в Наредбата за организация на движението на територията на Столична община.
С политически консенсус на ГЕРБ и ДБ, СОС прие доклада на общинския съветник Симеон Ставрев от ДБ и двамата районни кметове на Слатина - Георги Илиев и на Триадица - Димитър Божилов за разширяването на "зелена зона" в кварталите „Яворов“ и „Иван Вазов“. Предложението на районните кметове е вследствие на проведени обществени обсъждания с жителите на двата квартала.

Предложенията, приети от СОС, на общински съветници от ГЕРБ са за работното врене на "зелена зона", електронния вариант на винетния стикер и облекченията за хората с ТЕЛК. Разширението в квартал „Яворов“ обхваща територията, оградена от бул.“Цариградско шосе“, бул. “М. Еминеску“, бул. “Шипченски проход” и ул." Акад.Людмил Стоянов". В квартал „Иван Вазов“ "зелена зона" ще има от ул. "Бяла черква”. бул" П. Ю. Тодоров“. бул. “България”. бул. "П.Каравелов“. 

Чрез тази мярка ще се осигури по-добро функциониране на зоните за платено паркиране, като ще се облекчат гражданите, а също и ще намали трафика в съответните нови територии. Също така ще се промени и режимът на почасово платено паркиране в "зелена зона" в работни дни действието е в часовия диапазон от 8.30 до 19.30 часа, събота - от 10.00 до 18.00 часа. Промяната влиза в сила от 4-и януари 2021-а година.

Винетния стикер за живеещи в зоните за платено паркиране става електронен и може да се извади за един 1, 12 или 24 месеца след установяване на правото на лицето. Документите, проверката, плащането и активирането стават дигитални. Облекчава се процедурата по издаване на безплатен стикер на гражданите в неравностойно положение, които имат право да паркират в зоните. Задължителното ходене на ТЕЛК отпада, тъй като няма да се изисква нито един документ, който общината сама издава и има служебна информация за него.


Няма коментари:

Публикуване на коментар