събота, 1 февруари 2014 г.

31-о училище с електронен прием (ВИДЕО)

След като миналата година родители в София прекараха цели нощи на опашки, за да запишат децата си в първи клас, от днес в столичното 31-во училище заявления ще се подават и онлайн. Това е първото столично училище, което въвежда електронно записване.
В Бургас системата вече работи, а в Пловдив предложението се обмисля. По темата работи Ева Костова.

Миналата година родителите записваха децата си в първи клас, редейки се на дълги опашки. Тази есен столичното 31-во средно училище "Иван Вазов" отново ще приеме 96 първокласници, въпреки че обичайно желаещите са около 400. Тази година обаче, опашки пред вратите му няма да има, защото заявленията ще могат да се подават и по интернет.

Специално за екипа на "Събуди се" училищното ръководство пусна пробно електронната система, която официално ще заработи от днес.

Засега единствено 31-во училище  в София ще приема първокласници онлайн. Инициативата за това е на ръководството на училището, а разработването на програмата е отнело около седмица. Ще могат ли скоро и останалите столични училища да се възползват от елекронната система?

„Към настоящия момент в нормативната уредба това е право и отговорност на педагогическия съвет”, обясни Ваня Кастрева, началник на регионалния инспекторат по образоватие в София.

Следователно, докато нормативната уредба не бъде променена, Столичният инспекторат по образованието не би могъл да разпореди въвеждането на системата за територията на София.

Въпреки че 31-во ще бъде първото столично училище, в което ще бъде въведена електронната система, в Бургас тя вече е факт още от миналата година.

ВИДЕОТО МОЖЕТЕ ДА ВИДИТЕ ТУК

Няма коментари:

Публикуване на коментар