неделя, 23 септември 2012 г.

Да спасим кестените в "Яворов"

Забелязвали ли сте как още в средата на юли прекрасните разперени листа на кестените стават кафяви? Огънати навътре. Мъртви. От 20 години кестените в България боледуват, като проблемът с всеки изминал сезон обхваща по-големи райони. Причината - един смъртоносен за фотосинтезата хищник, листоминиращият молец Cameraria ohridella. Скоро всички 40-50-годишни символи на столицата ни могат да бъдат тотално унищожени.

В жк. "Яворов" има много кестени, нека да ги запазим!

Cameraria-ohridellaларва
Листоминиращ молец - Cameraria-ohridella


Списание 8 и „Вашият градинар“ ООД, с подкрепата на Столична община, решиха да се заемат с проекта „Да спасим в суматохата кестените“. Cameraria Ohridella, или на български листоминиращ молец, е забелязан за първи път през 1985 г. в Охрид (оттам е и името Ohridella). От тогава до днес той обхваща нови територии, завземайки почти цяла Европа. Молецът се развива вътре в листата, което прави борбата с него особено трудна. Размножава се много бързо и така се стига до пълно окапване на зеленината. Рано напролет новоизлюпените пеперуди снасят яйцата си върху новите листа. Ларвите ги прогризват и правят гнездо вътре. Там се превръщат в какавиди, от които се излюпват новите молци. Този цикъл се повтаря три пъти за едно лято, а последното поколение остава да зимува в окапалите листа.



Исъхнали листа през есента, където ларвите презимуват

Кестените страдат от две неща – фотосинтезиращата повърхност намалява наполовина, а листата започват да капят преждевременно. Нападнатите дървета растат по-бавно, чувствителни са на студ и суша и изглеждат много по-зле. Най-важният и лесен метод за ограничаване на молеца е падналите през есента кестенови листа да се събират и заравят или изгарят. Тогава какавидите умират и от тях напролет не биха се появили нови поколения.

Идеята на „Вашият градинар“, Столична община и Списание 8 е на всяко дърво в Борисовата градина да поставим по един капан, изработен от използвана пластмасова бутилка. Във всяка една от тях ще има определено количество женски феромон, който с миризмата си, доловима за мъжкия, ще го привлече да влезе в бутилката през специално направени дупчици.
Веднъж попаднал в капана, листоминиращият молец не може да излезе навън. Капаните са безопасни за природата, в тях не се поставят химикали или отрова.

Още по темата можете да прочетете на www.kesteni.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар