събота, 15 февруари 2014 г.

Вижте, какво ще се построи на бул. "Яворов"

Кметствата в страната стягат нови бюджети за 2014 г. На места сметките за приходите и разходите са набъбнали значително заради парите по европейски програми. 2014 година е последната от програмния период, в която трябва да бъдат приключени всички одобрени европроекти и местните управи се стягат за ударно строителство.

Общините, които не са си написали добре домашното пред Брюксел, ще разчитат само на собствени сили. А някои от тях и на заеми. Малка част ще гледат да оцелеят със затегнати колани, докато дойдат по-добри времена.
Въпреки че местните избори са през 2015 г., от плановете за сметките лъха на предизборни страсти, обещания и послания.

На повече средства от програми на Европейския съюз ще разчита и Столичната община през 2014 г. Строителната  програма е най-голямата през последните години - близо 715 млн. лв. От тях над 470 млн. лв. са безвъзмездна помощ от Брюксел.

Заради повечето пари от ЕС и бюджетът е рекорден като сума - 1,465 млрд. лева. Това е с около 250 млн. лв. повече от миналата година.

Най-много средства са отпуснати за екология, транспорт и образование. Кметството е заделило 21,8 млн. лв. за строителство на нови детски градини и разширения на съществуващи такива. Още 6 млн. лв. за нови 6 забавачки бяха привлечени от правителствения фонд за регионално развитие.

Тази година ще започне изграждането и на основния етап от завода за преработка на битовите отпадъци. За него са предвидени 101 млн. лв.

Метрото ще остане приоритет на строителната програма на Столичната община и през 2014 г. Със 110 млн. лв. ще се изграждат отсечките до летището, до “Бизнес парк” и до кв. “Хладилника”. 24 млн. лв. ще се вложат в нова трамвайна линия от Семинарията до кв. “Дървеница”. Общо за всички дейности по транспорта са предвидени 276 млн. лв.
97 млн. лв. ще бъдат вложени в изграждане на ВиК мрежа в Банкя, Градоман, Михайлово, Вердикал и Иваняне.

60 млн. лв. ще бъдат усвоени през тази година от заем на кметството на стойност 50 млн. евро за пътната инфраструктура. През 2014 г. ще бъдат изградени естакади на Лъвов мост, на кръстовището на бул. “Акад. Иван Гешов” и бул. “България” и на бул. “Яворов” и бул. “Стоян Михайловски”.

За кърпене на дупки по улиците са предвидени три пъти повече средства, отколкото през 2013 г. - 87 млн. лв. Със средствата ще бъдат обновени бул. “Цариградско шосе”, бул. “Прага”, бул. “Арсеналски”, бул. “Сливница” и ул. “Раковски”.
Модернизацията на градския транспорт ще продължи. Очаква се в средата на годината да започнат да пристигат новите 126 автобуса.

Освен на фондове на ЕС и заеми, София ще разчита и на собствените приходи. Основните постъпления в хазната са от местните данъци и такси, както и от цени на услуги. Въпреки че налозите няма да бъдат повишени, през тази година се очаква приходите от тях да са завишени. Кметството ще продължи усилията си за събиране на старите задължения от столичани.

Няма коментари:

Публикуване на коментар