събота, 1 юни 2013 г.

Кампания за енергийно обновяване на домовете

Подадените заявления за енергийно обновяване вече са 211, като 115 от тях вече са одобрени. С увеличаването на безвъзмездната финансова помощ за реновиране на жилището от 50 на 75%, от регионалното министерство отчитат по-голям интерес към програмата. Колкото по-голяма е сградата, толкова по-евтино излиза на апартамент нейният цялостен ремонт.

Регионалното министерство разполага със средства да финансира енергийното обновяване на около 200 сгради. Но тъй като кандидатствалите са предимно по-малки блокове, а могат да участват и входове, парите ще стигнат за поне 250 жилищни кооперации.

Независимо че броят на заявленията се увеличава, това не означава, че всички ще бъдат одобрени. Но дори и след като молбата на даден блок получи отговор "да", ако съседите не се съгласят с план-сметката, която експертите изготвят за ремонта на сградата, тя на практика отпада. А има и чисто конкурентен елемент в надпреварата между блоковете.

В София 4 сгради очакват всеки момент да започнат строителните дейности, след като подписаха споразумения за безвъзмездните 75% помощ. Едно от блокчетата е в китния столичен квартал "Яворов".

"Имаме късмет, че блокчето е малко. Вътре са 6 апартамента. Стигнахме до консенсус, защото горе-долу сме на една възраст, горе-долу мислим еднакво, т.е. бяхме убедени, че трябва да го извършим. Сигурно работата е по-дълга и по-голяма, ако трябва да убеждаваме 12 собственици вместо 6, но ако има желание и воля, нещата се случват", сподели Събина Николова домоуправител.

Цялостният ремонт на блокчето в ж.к. "Яворов" ще излезе близо 130 000 лв, като в сумата са включени новата дограма, изолацията на мазета и тавани, както и смяната на електроинсталацията в общите части. Това прави по около 5 хил. лв на жилище. Колкото по-голям е блокът обаче, толкова по-евтино излиза цялостният му ремонт - диапазонът може да варира между 1500 и 4000 лв на апартамент.

Най-важната подкрепа кандидатите за енергийно обновяване получават от проектния мениджър. Като начало, за да се заявят по програмата, съседите - собственици на 67% от общите идеални части, трябва да се съгласят. Програмата ще продължи и след 2014 година, като целта е безвъзмездната помощ да бъде поне 50%, и нагоре.

Вижте видеото ТУК


БНТ

Няма коментари:

Публикуване на коментар