неделя, 8 юли 2018 г.

И "Феята" отива под багерите

Още една емблематична сграда на София е на път да бъде заличена. Този път на инвеститорския прицел е кафе-сладкарница "Феята" – символ на модернизма в българската архитектура, построена в края на 1950-те години по проект на арх.Васил Вълчанов. През 1975 г. терасата на култовото за времето на социализма заведение е използвана за сцена на част от снимките на филма "Два диоптъра далекогледство".


Сградата е приватизирана през втората половина на 1990-те години и оставена на разрухата на времето – знак, предвещаващ отредената ѝ участ да бъде заличена от градския пейзаж. Три десетилетия се оказаха недостатъчни на Министерството на културата да реши проблема за обявяването на сгради, строени след 1944 г., за паметници на културата. Така пракитчески няма никаква спирачка пред събарянето на десетки архитектурни шедьоври от втората половина на ХХ век, коментираха архитекти пред Mediapool. 

Собственикът на имота – "Българска холдингова компания" Комплексът "Феята" е на три етажа с обща площ от 1092 кв.м. Пуснат е за продажба през 1996 г. от Столичната общинска агенция за приватизация (СОАП) с начална цена от 40.9 млн. неденоминирани лева. На страницата на СОАП не беше открита информация кой е го е купил, защото поддържаният регистър продажби е от 2000 г. Според публикации в медиите е продаден за 362 958 деноминирани лева.

В момента собственик на "Феята" е "Българска холдингова компания" (БХК). Това е публично дружество, което се търгува на Българската фондова борса. То е правоприемник на Българо-холандски приватизационен фонд. Мажоритарен акционер е "Българска информационно-консултантска къща" АД, а миноритарен дял има Веска Нанова, според публикуваните документи в Търговския регистър.

Членове на ръководните органи на компанията са бившият служебен министър на правосъдието в кабинета "Софиянски" Хараламби Анчев, дългогодишният шеф на НДК Христо Друмев, Бойко Биров, Пирин Атанасов, Ирина Молерова, Цвета Бакърджиева. Холдинговата компания има акции в 26 дружества, придобити по времето на масовата приватизация през 90-те години. 

Най-известното от тях е "Парк-хотел Москва". Мажоритарен собственик е в "Търговия на едро Сливен", "Търговия на едро Плевен", "Бира" и други. Близо половината от инвестициите на компанията са в отрасъл търговия и услуги. БХК приключва 2017 г. с отрицателен финансов резултат – загуба от 1.3 млн. лв. при 594 хил. лв. година по-рано. Капиталът на компанията е над 50 млн. лв. Приходите на дружеството възлизат на над 14.3 млн. лв. и растат с около 1.5 млн. лв. спрямо предходната година, показва консолидираният финансов отчет за 2017 г. 

Плановете – офис сграда и ресторант

Плановете на собствениците на имота са да построят офис сграда и ресторант. Това става ясно от искането за събарянето на сградата, с което Mediapool разполага. Председателят на Управителния съвет на БХК Ирина Молерова отказа коментар относно бъдещите им намерения. Според градоустройствения план максималното допустимо застрояване на парцела е триетажна сграда (колкото етажа е и "Феята" – бел. ред.), казаха от Направление "Архитектура и градоустройство" (НАГ) пред Mediapool. 

От там твърдят, че не са уведомени за събарянето на сградата от собственика ѝ. Няма искане за разрешително за строеж, както и искане за изменение на градоустройствения план за мястото. Посочиха, че сградата не е паметник на културата и формално според Закона за устройство на територията няма пречка за нейното събаряне. Препратиха за повече информация в район "Средец". 

От район "Средец" казаха пред Mediapool, че са получили уведомление за събарянето на сградата. То е подадено от общинската фирма "Софинвест". Нейният управител Чавдар Гигов каза пред Mediapool, че в началото на годината са сключили договор с "Българска холдингова компания" за събарянето на "Феята".

Той уточни, че НАГ не е уведомена за случая, защото инвеститорът все още не е готов с проектите. Подадено е само уведомление до район "Средец", каза Гигов. От районната администрация се изисква да съгласува изготвените проекти от "Софинвест" за временна организация на движението, план за безопасност и здраве и план за управление на строителните отпадъци. Изисква се още разрешение за премахване на едно дърво, което е в близост до сградата и създава опасност за гражданите и работниците по време на премахването на "Феята". От "Софинвест" казаха, че все още не е извървяна цялата процедура по събарянето, която вероятно щяла да отнеме около месец.

Сградата не е паметник на културата, няма пречка пред събарянето ѝ Събарянето на сгради в частен имот е на уведомителен режим в общината. Това означава, че собственикът на имота е длъжен само да подаде изискваните документи, които да съгласува с НАГ, тъй като сградата се намира в централната градска част на централна локация, обясниха архитекти пред Mediapool. 

Поне такава е била досегашната практика в НАГ. Към момента тези документи все още не са подадени. Тъй като сградата не е паметник на културата, Столична община няма да има законово право да откаже събарянето ѝ. 

От НАГ твърдят обаче, че при всички случаи на собствениците на "Феята" ще им е необходимо ново разрешително за строеж. Към момента те не са подавали искане за разрешаване на нова офис сграда. За ресторант "Феята" е имало издадено разрешително за реконструкцията му около 2000 г. Тя е започнала, но по неясни причини е спряна и от тогава сградата се руши. Проектът е бил дело на арх. Бойко Кадинов спечелен след конкурс. Той предвижда запазване на сградата, но откритата тераса да бъде остъклена."Все едно феята е замахнала с вълшебната си пръчица и гората е станала стъклена", както образно се изрази арх.Кадинов пред Mediapool. Към момента той няма отношение към новото начинание на собствениците.

През 2004 г. е внесено искане от собствениците на имота в Столичния общински съвет за придобиване на парцел пред "Феята", който е публична общинска собственост. След бурни дебати искането им е отхвърлено. Няма яснота дали са го подавали отново.

Съгласно подписания приватизационен договор собствениците на "Феята" са били длъжни да въведат заведението в експлоатация в определен срок. Не са го направили и заради това са били санкционирани на два пъти от СОАП, видно от съобщение на агенцията от 2002 г. Най-вероятно в договора има клаузи, при които приватизационният договор може да бъде развален, ако не е изпълнен, стига времето за това да не е безвъзвратно изтекло. 

Няма публично достъпна информация дали "Българска холдингова компания" е платила наложените глоби или ги е обжалвала и е спечелила делата. Въпросът дали трябва да се премахне "Феята" е тенденциозен и некоректно зададен, коментира арх.Георги Бакалов, председател на Съюза на архитектите в България, пред Mediapool. 

Според него трябва да има конвергенция между минало, настояще и бъдеще в архитектурата и старите сгради да се вписват по подходящ начин в новите. Такава е световната практика, каза арх. Бакалов. Даде за пример хотел "Кристал палас" до сградата на Съюза на архитектите на столичната ул."Кракра". 

Няма коментари:

Публикуване на коментар